ATP-Martin lokkede Løkke med en fed fidus. Men fidusen krævede én ting

Det er lodret forkert, når Løkke og lobbyister fra finanskæmpen ATP siger, at vi ikke har råd til at give de ældre ordentlig pleje. Vi har rigeligt råd.

Det var pensionsgiganten ATPs topchef Martin Præstegaard, der stod bag den kontroversielle ide om en slags tvungen opsparing til ældrepleje, som først Moderaternes Lars Løkke og senere Christian Rabjerg (S) viste interesse for.

Løkkes politiske prøveballon, som bl.a. Mogens Lykketoft og jeg selv har kritiseret, stammer nemlig fra et oplæg, som Martin Præstegaard har holdt for en lille gruppe i regeringens top.

Det er kom for nylig frem i Dagbladet Børsen. Og det centrale er vel to ting.

For det første ved vi nu, at der flyder en lind strøm af mere eller mindre halvbagte ideer mellem ATP og Lars Løkke. ATP-boss Martin Præstegaard har nu kopieret Løkkes bizarre ide om at sondre mellem Privat Lars og Politiker Lars.

Der findes nu en ATP Martin og en Privat Martin. Vi andre må nemlig forstå, at det var Privat Martin, der i ”privat regi” og uden nogen forbindelse til ATP analyserede det danske pensionssystem og blev inviteret ind i magtens inderste hjertekammer for at præsentere sine reformtanker.

Man må i sit stille sind tænke: Hvad hulen laver ATP Martin så? Bruger han al sin tid på at spille padel? Og har ATP Martin, som tjener omkring 600.000 kroner om måneden, virkelig så lidt at lave, at Privat Martin har tid til at analysere på pensionssystemet i sin fritid?

Spørgsmålene er mange. Men ingen forventer vel seriøst, at vi andre skal tro på den absurde sondring mellem Privat Martin og ATP Martin. Særligt ikke når ATP Martin vil tjene gode penge på den ide, som Privat Martin foreslår regeringen.

Selvfølgelig er der tale om en lobbyindsats fra pengetanken ATP, hvor man åbenlyst har en interesse i, at danskerne åbner en opsparingskonto mere. Og det indtryk bestyrkes kun af, at Børsen samtidig kunne afsløre, at bestyrelsesformanden for ATP, Torben M. Andersen, også deltog i mødet med regeringstoppen. Han deltog sjovt nok også som ”privatperson”.

For det andet har Privat Martin og Løkkes ide om et amerikaniseret forsikringssamfund et altafgørende problem: Det bygger på en falsk præmis. Man opfinder en økonomisk krise for at få danskerne til at købe ind på ATPs fede fidus. Løkke påstår, at de offentlige finanser står overfor ”kæmpestore strukturelle problemer” efter 2060, fordi andelen af ældre vil stige.

Men det passer simpelthen ikke.

De offentlige finanser er sunde, så langt øjet rækker. Finansministeriets egne tal viser faktisk, at Danmark står med et budgetoverskud på 80 milliarder kroner om 60 år. Og ministeriet har taget højde for andelen af ældre stiger.

Man skal naturligvis tage den slags prognoser med et gran salt, men intet tyder på skjult økonomisk bombe under statsfinanserne. Tværtimod. I maj opjusterede Finansministeriet råderummet med 16 milliarder og forleden opjusterede man igen med fem milliarder.

Jeg er med på, at der kan være mange ideologiske grunde til, at en liberal politiker som Løkke mener, at et forsikringssamfund er vejen frem. Men så vær dog ærlig omkring det. Løkkes forsøg på at skabe en velfærdskrise er rent vrøvleri.

Faktum er, at der er råd til ordentlig ældrepleje og ingen grund til at sætte det solidarisk finansierede velfærdssamfund over styr.

Vi står egentlig overfor et af de klassiske og mest klichefyldte valg i dansk politik: Skal man bruge de milliarder, der flyder ind i den bugnende statskasse på skattelettelser, velfærd eller grønne investeringer?

Jeg mener, at valget er åbenlyst: Vi skal bruge pengene på at løse de reelle problemer, vi har med grøn omstilling samt rekruttering og fastholdelse i pleje- og hospitalssektoren, hvor stressede sygeplejersker går ned med flaget eller smutter til bedre løn og arbejdsvilkår i det private.

Og vi skal naturligvis ikke købe ind på ATPs slet skjulte lobbyisme og Løkkes falske dommedagsprofetier.

magnus.barsoe@gmail.com

Næste
Næste

Det er bims, at vi stadig tillader privatfly